Breakfast Room Extension

Breakfast Room Extension, Bower Street, Bedford:

breakfast_roomThe Castle Road area of Bedford is a short walk from the town centre and close to the river Great Ouse. The area is made up of a combination of small terraced and larger semi detached and detached houses, with several shops along Castle Road itself. This is a desirable area of town in which to live and raise a family. The attention that can be seen to have been invested into most of the buildings reflects the care of occupants who want to look after the places in which they are living.

This project was to create a new breakfast room at the rear of one of the many Victorian terraced houses.

Influencing the size and external form of the extension were a very limited area of site, restrictions placed on the floor plan by The Building Regulations, and a restricted financial budget.

The extension is open in plan to the adjoining original kitchen and rear dining room. Access to the kitchen is via what was once the external door and the existing dining room is accessed through the opening previously occupied by the original french doors in the rear wall of the house.

The use of a large VELUX rooflight provides a large amount of daylight in the existing dining room, and a pair of glazed French doors gives access to the rear garden. A family dining table occupies most of the new breakfast room. The new room has proved to be a success, both in its originally intended use, and also as a well lighted day room for family children and their friends to play.